کلاهبرداری ملکی  یکی از روش‌های رایج کلاهبرداری تبدیل شده که بیشتر شیادان به دلیل سو استفاده از اموال دیگران به آن روی آورده‌اند. افرادی که دست به کلاهبرداری می‌زنند، از انجام عمل مجرمانه و غیراخلاقی خود مطلع هستند و با آگاهی کامل از قوانین و حتی عواقب این اقدامات فریبکارانه را انجام می‌دهند. از طرف دیگر قربانیان کلاهبرداران ملکی، از روی ناآگاهی و بدون اطلاع از قصد و نیت فرد کلاهبردار، اموال خود را به او تقدیم می‌کنند. البته در برخی اوقات نیز کلاهبرداران از شیوه‌های جدید و پیچیده‌ای استفاده می‌کنند؛ به‌گونه‌ای که کسی به آن‌ها شک نمی‌کند؛ چرا که همه چیز بسیار عادی به‌نظر می‌رسد. در چنین شرایطی، اثبات جرم کار دشواری خواهد بود؛ چراکه به دانش حقوقی بالایی نیاز است که فقط وکیل مشهد از آن مطلع است. حال برای اینکه در دام شیادان و کلاهبرداران ملکی نیفتید، باید با انواع روش‌های کلاهبرداری ملکی آشنا شوید تا از هرگونه ضرر و زیان جلوگیری کنید.

کلاهبرداری ملکی چیست؟ 

کلاهبرداری ملکی چیست؟ 

کلاهبرداری ملکی یکی از جرایم و فعالیت‌های غیرقانونی است که در بسیاری از جوامع جهان از جمله کشور ما نیز یک مشکل جدی به شمار می‌آید. این نوع کلاهبرداری به معنای نقل‌وانتقال مالکیت اموال غیرمنقول به‌صورت متقلبانه و غیرقانونی از یک فرد به فرد دیگر است. عمدتاً افراد برای کسب سود فراوان یا به‌منظور بهره‌برداری از دارایی‌های دیگران، به کلاهبرداری‌های ملکی روی می‌آورند.

کلاهبرداران ملکی این جرم را توسط روش‌های فریبکارانه متنوعی انجام می‌دهند. چنان‌که در اغلب موارد، از ناآگاهی اشخاص در مورد مسائل حقوقی به‌خوبی سوء استفاده می‌کنند. بر همین اساس، اولین و اصلی‌ترین گام برای درامان‌ماندن از کلاهبرداران املاک، آشنایی با قوانین حوزه املاک و مشورت با وکیل ملکی در مشهد است.

ازآن‌جایی‌که این جرایم تأثیرات مخرب فراوانی را به دنبال دارند، شما به عنوان شخصی که قصد معامله املاک دارید باید با رایج‌ترین انواع کلاهبرداری املاک آشنا شوید.

روش‌های کلاهبرداری ملکی

همانطور که گفتیم جرم کلاهبرداری ملکی ممکن است از روش‌ها متنوع و پیچیده‌ای انجام پذیرد که اطلاع از آن می‌تواند تا حد زیادی شما را از افتادن در دام کلاهبردارن ملکی و اقدام به دعاوی ملکی حفظ کند. انواع کلاهبرداری در فروش ملک شامل موارد زیر می‌شود.

  • کلاهبرداری به روش انتقال مال دیگران

اگر فردی در تنظیم مبایعه‌نامه تعهد دهد که در ازای مبلغی که دریافت می‌کند، سند ملک را به نام شخص خریدار بزند ولی سند را به نام فردی دیگری بزند، مرتکب جرم شده و به‌عنوان کلاهبردار ملکی شناخته می‌شود. اگر فردی که سند به نام او شده نیز از جرم آگاهی داشته باشد نیز مجرم است.

  • کلاهبرداری با دفتر املاک جعلی

در این شیوه، فرد متقلب با اجاره کردن یک دفتر شیک، خود را مشاور املاک معرفی کرده و بدون مجوز اقدام به فعالیت و تنظیم معامله می‌کند. او با قیمت‌گذاری کمتر از ارزش واقعی ملک، آن را به یکی از اعضای تیم همدست خود می‌فروشد. این افراد سند را از فروشنده گرفته و با مبلغی بسیار پایین آن را به افراد زیادی فروخته و فرار می‌کنند. برای جلوگیری از افتادن در دام چنین شیادانی باید هنگام مراجعه به دفاتر املاک از جعلی‌نبودن پروانه ثبت و بهره‌برداری آن‌ها اطمینان حاصل کنید و با دفاتری که مجوز رسمی ندارند معامله نکنید.

انواع کلاهبرداری ملکی
  • کلاهبرداری با استشهاد و اسناد غیرواقعی

پیش از امضای قولنامه حتما با افراد معتمد و متخصص مشورت کنید. یکی از روش‌های رایج کلاهبرداران استفاده از اسناد و مدارک جعلی است. در این شیوه فرد بدون توجه به کد رهگیری اسناد، مبلغ را پرداخت می‌کند و در دام کلاهبرداران ملکی می‌افتد. برای جلوگیری از این رخداد باید کد رهگیری سند را از طریق سامانه‌ ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور بررسی کرده و از صحت اطلاعات سند اطمینان حاصل کنید. همچنین باید آن را با مدارک هویتی مالک تطبیق دهید. هنگام معامله یک ملک، خریدار و فروشنده باید از وضعیت سند آگاهی کامل و دقیقی داشته باشند و هویت آن‌ها تایید شود.

  • کلاهبرداری با دادن وعده وام و تسهیلات بانکی

برخی افراد با ایجاد آگهی‌های وسوسه‌کننده در روزنامه‌ها و شبکه‌های اجتماعی با وعده وام‌های کم‌بهره یا تسهیلات بانکی، توجه مخاطبان را به خود جلب می‌کنند. آن‌‌ها با جعل سربرگ ادارات و دفاتر دولتی، اعتماد مراجعین را جلب کرده و از آن‌ها هزینه دریافت می‌کنند. برای جلوگیری از چنین کلاهبرداری‌هایی باید ابتدا سایت رسمی شرکت یا موسسه را بررسی کنید. سپس با بانک مورد نظر تماس بگیرید و درباره صحت تبلیغات سوال بپرسید.

راه‌های جلوگیری از کلاهبرداری ملکی 

برای جلوگیری از کلاهبرداری ملکی در ابتدا بهتر است معاملات ملکی خـود را در یک دفتر مشاور املاک معتبر و رسمی انجام دهید تا اتفاقاتی نظیر معامله در یک دفتر املاک قلابی برای شما نیفتد. قبـل از مذاکره بر سر خرید و فروش و اجاره مـلـک نیز حتما نسـبت بـه اینکه دفتـر مشاور املاک مورد نظـر دارای مجوز رسمی از سـوی اتحادیـه امـلاک اسـت مطمئـن شـوید. بـه هیـچ عنـوان بـا افـراد سابقه دار قضایی در این زمینه وارد معامله نشوید. در هنگام انجام معاملات ملکی عجله نکنید. اگر در زمینه خرید و اجاره ملک هیـچ گونـه تجربـه ای ندارید وکلای ملکی می‌توانند با برخورداری از تخصص‌های مختلف شما را یاری کنند. علاوه بر این باید از فروشنده ملک استعلام ثبتي مـلـک را مطالبـه کنیـد و قبـل از خریـد و اجـاره مـلـک حتمـاً آن را بازدید و بررسی کنید.

راه‌های جلوگیری از کلاهبرداری ملکی 

مجازات کلاهبرداری ملکی

همانگونه که قبل‌تر گفته شد کلاهبرداران با بهره‌گیری از روش‌های متقلبانه، مالکین یا خریداران را فریب داده تا بتواند ملک و مال آنان را از چنگشان خارج کنند. مجازات جرم مذکور در ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری به این صورت است که فرد کلاهبردار باید رد اصل مال به مالک را پرداخت کرده و جزای نقدی معادل مال کلاهبرداری شده را بپردازد. ضمن اینکه بسته به نوع و نحوه کلاهبرداری، فرد کلاهبردار ممکن است به 1 تا 7 سال حبس محکوم شود.

کلاهبرداران ملک بیشتر سراغ چه املاکی هستند؟

رایج‌ترین کلاهبرداری‌ها در املاک نیمه ساز است و افراد بی تجربه با بی دقتی به این موضوع در دام کلاهبرداران می‌افتند. بعضی از کلاهبرداران آپارتمان‌های نیمه کاره را به چندین نفر می‌فروشند. البته هیچ وقت این آپارتمان ها آماده برای سکونت نمی‌شوند و این روش از خطرناک‌ ترین راه‌ها در بازار مسکن است. در هنگام خرید خانه‌های نیمه ساز باید دقت فراوانی کنید. هزاران مورد از انواع کلاهبرداری‌ها در خصوص واحدهای آپارتمانی پیش ساخته و نیمه ساز به اداره پلیس گزارش شده است.

بسیاری از افراد سرمایه خود را در اختیار کلاهبرداران قرار می‌دهند و اقدام به خرید واحد های آپارتمانی نیمه ساز می‌کنند، بعد تر متوجه می‌شوند افراد دیگری نیز اقدام به خرید همان ملک کرده‌اند و دیگر خبری از سوی سودجویان به دست نمی‌آورند. بعضی از دفاتر املاک نیز در کمک به سودجویان به صورت تقلبی سند های جعلی برای یک واحد آپارتمانی می سازند و با همین پوشش سرمایه مردم را از آن‌ها می‌گیرند. این نوع از کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن، بسیار رایج است. افراد کلاهبردار، بعد از تنظیم مبایعه نامه و دریافت پیش پرداخت، فرار کرده و هیچ اثری از خود نمی‌گذارند. اگر قصد خرید خانه پیش ساخته را دارید، لزوما با افراد مورد اطمینان، قرارداد منعقد کرده و از انجام معامله با افراد ناشناس خودداری کنید.

جمع‌بندی

در این مطلب انواع راه‌های کلاهبرداری ملکی را با یکدیگر بررسی کردیم اما تمام مواردی که خواندید تنها بخشی از روش‌های کلاهبرداری ملکی بودند و  هر روز کلاهبرداران شیاد روش‌های جدیدتری را توسعه می‌دهند که حتی به گوشتان نیز نخورده است. پس بهتر است بدون مشورت با یک وکیل یا موسسه حقوقی فروش ملک، فروش خانه یا زمین و یا خرید به شدت پرهیز کنید. مریم جلالی با تخصصی چندین ساله در حوزه وکالت پرونده‌های ملکی در این زمینه می‌تواند راهنمای مناسب و همه جانبه‌ای برای شما باشد.